Nieuwe presentatie: “Erasmusportretten in de NEPK penningencollectie”

 

Foto: Touchscreen vitrine met portretpenningen van Erasmus.

De nieuwe tentoonstelling in de touchscreenvitrine toont ruim 100 penningen met het portret van Erasmus. Naast penningen uit de eigen NEPK-collectie worden enkele zeer bijzondere bruiklenen uit de Erasmuscollectie in Bibliotheek Rotterdam getoond, plus penningen vanuit de Numismatische Kring Rotterdam. Aan de portretpenningen zijn ruim 25 beschrijvingen en afbeeldingen van beelden en portretten van Erasmus in de Rotterdamse openbare ruimte toegevoegd, plus een aantal kleine Erasmusbeeldjes uit de collecties.

De aanleiding voor deze Erasmustentoonstelling is het feit dat het dit jaar precies 50 jaar geleden is dat de Erasmus Universiteit Rotterdam haar naam kreeg.

De universiteit en de Erasmus Collectie in Bibliotheek Rotterdam herdenken dit met de tentoonstelling: “Erasmus, the Man, the Myth, the Legend” in de Universiteitsbibliotheek. Aan de hand van boeken, afbeeldingen en citaten wordt ingegaan op de invloed van Erasmus en zijn werken door de eeuwen heen.

U begrijpt, dit was voor het NEPK een mooie gelegenheid aandacht te schenken aan de vele en vaak vrijwel onbekende portretpenningen van Erasmus in de eigen collectie en die in de Erasmuscollectie van Bibliotheek Rotterdam. Om deze penningen breder onder de aandacht te brengen is bovendien een uitvoerige publicatie over de recent herontdekte portretpenningen in de Erasmuscollectie in voorbereiding. Deze zal worden aangeboden aan tijdschrift “De Beeldenaar”.

De tentoonstelling zal te bezichtigen zijn tot najaar 2024.

U vindt de getoonde penning via de link: https://www.nepk.nl/nl/collectie/?id=2213

Voor eerdere nieuwsberichten volgt u: https://www.nepk.nl/nl/nieuws/