Schenking penningcollectie Kamer van Koophandel

 

J.C. Wienecke, 1923, Kamer van Koophandel voor het gebied Utrecht, zilver, 60 mm, NEPK2628

Deze zomer is de NEPK-collectie verrijkt met een schenking van bijna 80 penningen uit de archieven van de Kamers van Koophandel. Was het aantal Kamers van Koophandel in Nederland ooit bijna 100, door centralisatie is er nu nog maar een. Deze Kamer heeft haar collectie penningen nu aan het NEPK overgedragen, waarmee deze penningen in een museale collectie bewaard en geconserveerd worden.

Zeker zo belangrijk is dat ze nu, via de NEPK-website, voor het algemene publiek zichtbaar zijn.

De collectie bestaat uit ruim 20 penningen uitgegeven door de Nederlandse kamers, 25 penningen ontvangen van buitenlandse kamers en bijna 20 penningen die kamers in samenwerking ontvangen hebben. Als bijzondere penningobjecten zijn er vijf gipsmodellen van penningen, een reduceerbankmodel, een cliché en vier andere metalen eerbewijzen van de Kamer.

De penningen van de kamers zijn qua aard erepenningen of penningen voor verdiensten. Veel voorkomende voorzijden tonen een mercuriusstaf, een mercuriushoed, tandwielen, een moker, fabrieken en een schip als symbolen van handel en nijverheid. Soms wordt ook Mercurius, god van de handel, zelf afgebeeld. De keerzijden zijn meestal eenvoudig: een sierrand rond een leeg veld dat is bedoeld voor een inscriptie. Veel van de nu geschonken penningen zijn dan ook door inscripties gepersonaliseerd, wat hen nog interessanter maakt.

U kunt de gehele schenking op de website vinden door als zoekterm in te voeren:

“(deel KVK-schenking)”. Let op: de apostrofjes zijn onderdeel van de zoekterm.

U vindt de getoonde penning via de link: https://www.nepk.nl/nl/collectie/?id=2628

Voor eerdere nieuwsberichten volgt u: https://www.nepk.nl/nl/nieuws/