AaBe dekens – een penning uit de textielindustrie (NEPK2599)

H.J. Etienne, 1954, AaBe Wollenstoffen- en Wollendekenfabrieken N.V. 25 jaar, brons, 60 mm, NEPK2599

Wie kent niet het hier afgebeelde AaBe logo? Een rechthoekje met dit logo, genaaid in een hoekje van een wollen deken was vroeger in vrijwel elk huis wel te vinden. Inmiddels zijn in de Nederlandse huishoudens de meeste dekens vervangen door dekbedden. Net als de hele textielindustrie in Nederland kon ook AaBe door veranderende consumentenvoorkeuren en concurrentie van lagelonenlanden alleen overleven door zich aan te passen, af te slanken en zich te specialiseren op nieuwe markten.

De NEPK collectie bevat enkele tientallen interessante penningen met betrekking op de textielindustrie en de bijbehorende middenstand. De bedrijfsgeschiedenis achter de getoonde AaBe penning is een sprekend voorbeeld van de ontwikkeling van de economische bedrijvigheid in de textiel sinds 1900; zowel opbloei als moeilijke tijden. Dit hoeft niet te verbazen. De gedachte van penningen als “illustratie van de ontwikkeling van de Nederlandse economie” was immers de basis voor de NEPK-collectie, die de oprichter van de Stichting NEPK voor ogen had en actief uitdroeg.

Voor mij persoonlijk springt NEPK2724 er uit – “75 jaar Koninklijke Stoomweverij (KSW) te Nijverdal”. Het brengt in herinnering de rijen fietsers die iedere ochtend vanuit mijn geboortedorp vertrokken om bij de KSW, of zusterfabriek te gaan werken. Ook de KSW is een goed voorbeeld van de ups en downs die deze eens zo belangrijke industrie doorgemaakt heeft.

Kortom, selecteer op de website eens “Rubriek” en kies het trefwoord “Textiel”. Dan krijgt u al 20 penningen op dit thema.

U vindt de getoonde AaBe penning via de link: https://www.nepk.nl/nl/collectie/?id=2599

De KSW penning vindt u via de link: https://www.nepk.nl/nl/collectie/?id=2724

Voor eerdere nieuwsberichten volgt u: https://www.nepk.nl/nl/nieuws/